Η τρέλα επέστρεψε στο ποδόσφαιρο….επιτέλους.

Καλημέρα και Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

Μετά από καιρό επιστρέφω για να σας ζαλίσω και θα ασχοληθώ με την τρέλα που κατέκλυσε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Λίβερπουλ και Ρόμα φέρνουν εκ νέου στο ποδόσφαιρο το συναίσθημα και τα «γούστα».

Για πολλά χρόνια είχαμε όλοι πνιγεί στην υψηλού επιπέδου τακτική ,στη φιλοσοφική αντίληψη του ποδοσφαίρου από τον Πεπ , στα διπλά και τριπλά μαρκαρίσματα ,στις ομάδες των πολλών εκατομμυρίων και στα σχεδόν προδιαγεγραμμένα ζευγάρια των ημιτελικών.

Την τελευταία οκταετία , ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ,ξέραμε σχεδόν από τον Σεπτέμβρη ποιοι 3 θα είναι σίγουρα στους «4».Μπάρτσα , Ρεάλ και Μπάγερν τα τελευταία πολλά χρόνια έμοιαζαν οι σίγουροι θαμώνες της τελικής τετράδας.Ότι και αν έκαναν οι υπόλοιποι δεν είχαν ελπίδες ,εκτός από την εξελιγμένη μορφή του Μουρίνιο που ακούει στο όνομα «Σιμεόνε».

Φέτος όμως η τρέλα και το κανονικό ποδόσφαιρο , που απευθύνεται στο κόσμο και όχι στους αναλυτές  , επέστρεψε στις πλάτες της Λίβερπουλ και της Ρόμα.

Ο Κλοπ και ο Ντι Φραντζέσκο έχουν φτιάξει δύο ομάδες που το τελευταίο που κοιτάζουν είναι το αποτέλεσμα και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία τους στα πρωταθλήματά τους.

Οι «κόκκινοι» και οι «λύκοι» παίζουν για το παιγνίδι και για τον κόσμο τους.

Βάζουν την μπάλα κάτω και προσπαθούν να πετύχουν όσα περισσότερα γκολ μπορούν.

Αμφότερες οι ομάδες αυτές δε φημίζονται για την αμυντική τους αξιοπιστία , αλλά με την μπάλα στα πόδια φτιάχνουν ωραία πραγμτάκια.Με όποιον και να παίζουν , όποιο και αν είναι το διακύβευμα , Ρωμαίοι και Λιβερπούλιανς δεν μπάινουν σε δεύτερες σκέψεις να εφαρμόσουν ένα πιο κυνικό πλάνο.

Απέναντι στις κατεξοχήν ομάδες που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα του τίκι – τάκα , που τόσο έχει κατακυριεύσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο την δεκαετία που μας πέρασε , μόνο η τρέλα είχε ελπίδα.

Η όμορφη τρέλα δύο ομάδων που παίζουν με μπακ που πρώτη σκέψη τους έχουν να ανέβουν στην πλευρά , που τα στόπερ τους δε θεωρούνται καν τοπ κλας ,που δεν έχουν στο κέντρο μηχανάκια να καταπίνουν χιλιόμετρα και να διπλομαρκάρουν αλλά που έχουν σαν σκοπό μα πάρουν την μπάλα και να βγουν μπροστά με μόνο στόχο να πετύχουν το γκολ ανεβάζοντας πάρα πολλούς παίχτες.

Δύο ομάδες που αδυνατούν να παίξουν ποδόσφαιρο σκοπιμότητας , δύο ομάδες που δε διαθέτουν υπερπαίχτες και σταρούμπες ,αλλά πολλούς πολλούς μαχητές.

Μαχητές σαν το Μίλνερ , τον Ρόμπερτσον , τον Άρνολντ , το Χέντερσον που κανείς δεν εκτιμά και κανείς δεν υπολογίζει , τον Τζέκο που δεν έκανε στον Πεπ ,τον Ντε Ρόσι που παίζει μόνο με την καρδιά και όχι με τα πόδια , το Μανωλά που δε θεωρείται ισάξιος του Ουμτιτί (κλαίω γοερά),τον Ελ Σαράουι που κανείς δεν πίστεψε ,τον Φλορέντσι των δύο χιαστών.

Σύνολα γεμάτα πολεμιστές ,με παιδιά που παίζουν πρώτα με την καρδιά τους και μετά με το μυαλό και που είναι πλαισιωμένα από κάποιους ξεχωριστούς κυρίους που δίνουν το κάτι παραπάνω.

Λίβερπουλ και Ρόμα έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι είναι πολύ χρήσιμα και σημαντικά τα φράγκα ,οι σταρ ,η στατιστική και η επιστημονική θεώρηση του ποδοσφαίρου αλλά ποτέ δε θα γίνουν μεγαλύτερα από το ίδιο το παιχνίδι.

Λίβερπουλ και Ρόμα μπορεί να μην έχουν άπειρους τίτλους αλλά μετά το χτεσινό βράδυ κέρδισαν άπειρες συμπάθειες και φίλους.

Με θάρρος και τρέλα πηγαίνουν στην κλήρωση για να δουν αν βρεθούν αντιμέτωπες σε μια επανάληψη του τελικού του 84 ή αν θα πρέπει να ολοκληρώσουν την θεοπάλαβη πορεία τους καλούμενες να αποκλείσουν τους άλλους δύο της τριάδας που καταδυναστεύει το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των ημερών μας.

Σίγουρα ένας τελικός ανάμεσα σε Ρόμα και Λίβερπουλ δε θα είναι ο πλέον εμπορικός , αλλά θα είναι μια δικαίωση του ίδιου του ποδοσφαίρου και ίσως να αποτελέσει και το έναυσμα μια αλλαγής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που όλο και περισσότερο προσομοιάζει σε όπερα.

Ένα γήπεδο με θεοπάλαβους Ρωμαίους που χοροπηδάνε και πέφτουν στα συντριβάνια και με ένα κόκκινο κύμα που θα τραγουδά «you will never walk alone» με εξιτάρει.

Βαρέθηκα την υπεροψία των πολύ μεγάλων ,ας δούμε και κάτι άλλο.